Dahlior i alla färger och former

Lördagen den 9 september gjord vår förening en resa till Saleby och besökte dahliaexperten Olof Ekblad och hans stora dahliaodling.

Olof Ekblad hälsade oss välkomna utanför sin stora maskinhall och började med att berätta lite om gårdens ursprung. Hans farfar köpte gården under 1930-talet, så Olof är den tredje genrationen Ekblad på gården. Vi fick också veta en del om dahlians ursprung, som från början i vilt tillstånd, växte på bergsluttningarna i Mexico, där det kunde vara ganska kyligt. När dahlian sedan kom till Europa och förädlades gällde andra villkor. För att växten skall trivas krävs det värme, vatten och gödning.

I trädgården har Olof skapat en mängd rabatter, som han på våren fyller med sina skönheter. Då har han en hel del arbete bakom sig, vilket börjar redan på hösten, i oktober, då han gräver upp alla dahliaknölar, befriar dem från jord, låter dem torka upp och lägger dem för vinterförvaring. För att en knöl skall må bra krävs det mörker, en svalt men frostfritt utrymme. Eventuellt kan man, om knölen verkar torr, ge den en dusch med vatten under vinterdvalan.

När våren så återvänder är det dags för utplantering av lökarna, där man först ansar bort torra och ev. mögliga delar. Sedan väntar ett antal veckor med ompyssling av växterna innan det så småningom blir dags för en ny blomsterprakt. Vi tillbringade några timmar i denna vackra miljö och fick en underbar upplevelse.