Besök på Nordiska Trädgårdar 2022

Efter en lång Coronatid med insällda evenemang kunde vi äntligen få besöka Nordiska Trädgårdar - Älvsjömässan - Sveriges största trädgårdsmässa. Tidigt mässans första dag samlades många trädgårdsentusiaster vid Arena Skövde för att resa med Hellbergs buss med Sebastian vid ratten.

Vi var verkligen inte ensamma på mässan - intresset är mycket stort för växter och trädgård denna härliga tid som vi har framför oss nu. I mässhallen fanns 287 utställare med ett stort utbud av varor till försäljning. Den som sökte sällsynta sorter av Pion, Pelargon, Dahlia, Saint Paula, Porslinsblomma m m hittade troligtvis vad de sökte. Trädgårdspynt, verktyg, kläder, fröer, lökar och knölar......listan kan göras lång.

Mässans första dag korades årets Pelargon. Pelargonen kom till Sverige på 1800-talet och blev snabbt en populär blomma. I dag finns det tusentals korsningar av perlargnoer på marknaden.  2022 års pelargon heter "Calliope L Soft Coral" och beskrivs som storvuxen, tålig och urban. Det är en korsning mellan hängpelargon och vanlig pelagon, vilket gör att den passar extra bra att odlas i stora krukor där den kan få breda ut sig. Trötta och nöjda for vi hemåt igen efter en lång intensiv och spännande dag.

/Inger Ljungqvist, foto Harriet Harrysson o Inger Ljungqvist